Τα καλύτερα κοκτέιλ για μετά το πασχαλινό τραπέζι

Πρέπει να ομολογήσω πως, σε γενικές γραμμές, είμαι άνθρωπος των τύπων και των παραδόσεων. Σίγουρα μια παράδοση που δεν έχω αρνηθεί ποτέ είναι η πασχαλινή γαστρονομία. Πολύ μικρές παραλλαγές έχουν τα πασχαλιάτικα τραπέζια μου. Έτσι και φέτος τα εδέσματα θα ακολουθήσουν την πεπατημένη: ο οβελίας θα βρεθεί στη σιωπηλή πυρά του, και όσο για τα κρασιά, όλες οι κλασικές κόκκινες αγάπες μαζεμένες. Εκεί που σκέφτομαι να κάνω μια τσαχπινιά είναι στα μετά το γεύμα ποτά!

Στα ποτά της χαλάρωσης, αυτά που θα κρίνουν αν η παρέα θα συνεχίσει ή θα διαλυθεί ησύχως. Στα ποτά που επιτρέπουν αυτοσχεδιασμούς, που σου αφήνουν ελευθερία, γιατί δεν έχεις καμία γευστική δέσμευση, κανένα πιάτο να τα ταιριάξεις και το μόνο που πρέπει να συνοδεύσουν είναι η διάθεσή σου. Ελάτε λοιπόν φέτος να δώσουμε άλλη διάσταση στο πασχαλιάτικο απόγευμα, που έχει την αδιόρατη θλίψη του τέλους της γιορτής. Μαζεύουμε τα κρέατα, τις πίτες, τις σαλάτες, αποσύρουμε τα κόκκινα κρασιά, ξεστρώνουμε τα τραπέζια, ακουμπάμε τα σέικερ στον πάγκο, βάζουμε χορευτική μουσική, και το πάρτι αρχίζει!

Σε ένα αμερικανικό περιοδικό ανακάλυψα ένα κοκτέιλ ειδικά για την ημέρα του Πάσχα. Πασχαλινός λαγός είναι η ονομασία του και θα χρειαστείτε 4,5 cl crme de cacao (τη σκούρα καφετιά εκδοχή του λικέρ), 1,5 cl βότκα, 1 κουταλιά σιρόπι σοκολάτας και 1 κουταλιά cherry brandy. Χτυπήστε τα δύο πρώτα υλικά στο σέικερ με πάγο και σουρώστε τα σε φαρδύ χαμηλό ποτήρι. Ρίξτε δύο τρία μεγάλα σκληρά παγάκια κι από πάνω τις κουταλιές το σιρόπι και το cherry χωρίς να τα ανακατέψετε.

Αν τώρα η σοκολάτα σάς φαίνεται βαριά, δοκιμάστε μια αγαπημένη μου ανοιξιάτικη συνταγή: 3 cl brandy, 1,5 cl Chartreuse κίτρινη, 3 cl χυμό πορτοκαλιού. Χτυπήστε στο σέικερ με πάγο και σουρώστε σε φαρδύ χαμηλό ποτήρι.

Και το κλασσικό after Sidecar με 5 cl brandy, 1,5 cl Cointreau, 1,5 cl χυμό λεμονιού, 1,5 cl παγωμένο νερό. Καλό χτύπημα όλων των υλικών σε σέικερ με πάγο και τα σουρώνουμε σε ποτήρι του μαρτίνι.

Μια τρέλα του Μάη δεν μπορεί παρά να είναι δροσιστική: 4 cl snaps μήλου, 6 cl cranberry juice, μία μπάλα παγωτό βανίλια και ένα φλιτζανάκι του καφέ τριμμένο πάγο. Όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ, ώστε να ομογενοποιηθούν, και σερβίρουμε σε ψηλό φαρδύ ποτήρι με καλαμάκι και ένα κλαράκι δυόσμο.

Τώρα, αν το παρακάνατε στο μεσημεριανό τραπέζι, ξεχάστε το πάρτι! Η λύση σας είναι μονόδρομος: χωνευτικά bitters, Averna, Jagermeister, Fernet Branca και βέβαια Underberg. Έτσι ή αλλιώς, κάποιο από αυτά πρέπει να βρίσκεται οπωσδήποτε στο ντουλάπι σας. Δεν ξέρεις ποτέ πότε θα το χρειαστείς. Χρόνια πολλά σε όλους!

2024-05-06T10:00:34Z dg43tfdfdgfd